Het recyclen van oud ijzer

IJzer is een metaalsoort die wordt gewonnen uit ijzererts. Hoewel het vroeger vaak in pure vorm werd toegepast, zien we het tegenwoordig vooral in legeringen terugkomen. Veel mensen verwarren ijzer met staal.

Het is heel normaal om te zeggen dat je oud ijzer gaat inleveren, of dat je naar de oud ijzerhandel gaat. De kans is echter groot dat je geen ijzer inlevert, maar een andere metaalsoort zoals staal.

Voorbeeld van een product dat soms nog wel van ijzer is gemaakt:

  • Bouwmateriaal

Het recyclen van oud ijzer is belangrijk voor het milieu. Het ijzererts wat nodig is om ijzer te produceren wordt gewonnen uit de grond. Dit beschadigt het milieu. Dit effect wordt nog verder versterkt door de bewerking die deze ijzererts vervolgens krijgt bij de eindverwerker. Daarnaast is er steeds minder ijzererts beschikbaar. Om toch ijzer te kunnen blijven produceren is het belangrijk om naar hergebruik van dit materiaal te kijken.

Steeds meer ijzer wordt gewonnen uit gerecycled schroot. Als je oud ijzer inlevert dan krijg je er een mooie prijs voor én bescherm je het milieu.

Oud ijzer prijs

De prijs die je bij ons krijgt voor je oud ijzer is, net als bij andere metaalsoorten, afhankelijk van meerdere factoren:

  • De actuele ijzer prijs per kilo
  • Hoeveel kilo oud ijzer je inlevert

De actuele kiloprijs verandert dagelijks. Wij gebruiken de prijzen op de London Metal Exchange (LME) als leidraad. Omdat deze prijzen zo vaak veranderen hebben wij ervoor gekozen ze niet op onze site te plaatsen. We vinden het belangrijk jou goed voor te lichten en willen niet dat je uitgaat van een schrootprijs die niet actueel is.

De oplossing? Maak een foto van het oud ijzer wat je wil inleveren en stuur dit via WhatsApp naar 06 34209909. We vertellen je dan de actuele kiloprijs. Je kunt ons natuurlijk ook altijd bellen op 0515 245050 of bezoeken aan de Zadelmakersstraat 26 in Sneek.

Waarvan is de actuele kiloprijs afhankelijk?

De actuele kiloprijs is afhankelijk van vraag en aanbod op de markt. De vraag naar messing komt van de producenten die producten maken van messing. Als het goed gaat met de economie of als het materiaal populair is, wordt er veel geproduceerd. Er is dan meer vraag naar messing. Het aanbod komt van de producenten van messing. Hoeveel zij produceren hangt bijvoorbeeld af van de beschikbaarheid van de grondstoffen en de prijs die zij verwachten te krijgen. Hoeveel vraag en aanbod er is, bepaalt dus de actuele messing prijs per kilo.

Oud ijzer inleverpunt voor bedrijf en particulier

Wil je jouw oud ijzer? Bekijk dan hieronder onze locatie en openingstijden

Openingstijden Robben:

maandag7:30 — 17:00
dinsdag7:30 — 17:00
woensdag7:30 — 17:00
donderdag7:30 — 17:00
vrijdag7:30 — 17:00
zaterdag7:30 — 12:00
zondagGesloten

transparant

Hoe herken je oud ijzer?

Wij zamelen oude metalen gescheiden in. Zo zorgen we voor ervoor dat iedere metaalsoort ook na recycling nog steeds over dezelfde eigenschappen beschikt.

Als jij je oud metaal bij ons inlevert, dan kunnen onze collega’s je precies vertellen om welke metaalsoort het gaat. Als je zelf wil beoordelen of je met ijzer te maken hebt, let dan op de volgende eigenschappen:

  • Het product is magnetisch
  • De originele kleur is lichtgrijs
  • Het is gevoelig voor roest
  • Als het ijzer is gegoten (gietijzer) dan is het oppervlak vaak ruw en zie je gietnaden

Andere metaalsoorten

Heb je toch te maken met een andere metaalsoort? Je kunt bij ons terecht voor het inleveren van onder andere: