Het recyclen van roestvast staal (rvs)

Roestvast staal staat in de volksmond ook wel bekend als roestvrij staal. Het is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De oxidehuid van het rvs maakt dat het beter bestand is tegen roest dan normaal staal. Soms komt roest nog wel voor, bijvoorbeeld na beschadiging van de oxidehuid.

Rvs wordt voor heel veel toepassingen gebruikt. Bedrijfsmatig, maar zeker ook in en rondom het huis.

Voorbeelden van rvs-producten:

  • Machines
  • Schepen
  • (Buiten)meubels
  • Afvalbakken

Het recyclen van oud rvs is belangrijk voor het milieu. De benodigde grondstoffen voor rvs worden gewonnen uit de natuur. Dit beschadigt het milieu. Vervolgens worden de grondstoffen in de hoogovens bewerkt tot rvs. Hierbij kan sprake zijn van lucht- en bodemverontreiniging. Daarnaast zijn de grondstoffen schaars en is het goed om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Het recyclen van oud rvs is bewezen beter voor het milieu dan het produceren van nieuw rvs. Als je oude producten van rvs inlevert dan krijg je er een mooie prijs voor én bescherm je het milieu.

Oud rvs prijs

De prijs die je bij ons krijgt voor je oud rvs is, net als bij andere metaalsoorten, afhankelijk van meerdere factoren:

  • De actuele rvs prijs per kilo
  • Hoeveel kilo oud rvs wat je inlevert

De actuele kiloprijs verandert dagelijks. Wij gebruiken de prijzen op de London Metal Exchange (LME) als leidraad. Omdat deze prijzen zo vaak veranderen hebben wij ervoor gekozen ze niet op onze site te plaatsen. We vinden het belangrijk jou goed voor te lichten en willen niet dat je uitgaat van een schrootprijs die niet actueel is.

De oplossing? Maak een foto van het rvs wat je wil inleveren en stuur dit via WhatsApp naar 06 34209909. We vertellen je dan de actuele kiloprijs. Je kunt ons natuurlijk ook altijd bellen op 0515 245050 of bezoeken aan de Zadelmakersstraat 26 in Sneek.

Waarvan is de actuele kiloprijs afhankelijk?

De actuele kiloprijs is afhankelijk van vraag en aanbod op de markt. De vraag naar rvs komt van de producenten die producten maken van rvs. Als het goed gaat met de economie of als het materiaal populair is, wordt er veel geproduceerd. Er is dan meer vraag naar rvs. Het aanbod komt van de producenten van rvs. Hoeveel zij produceren hangt bijvoorbeeld af van de beschikbaarheid van de grondstoffen en de prijs die zij verwachten te krijgen. Hoeveel vraag en aanbod er is, bepaalt dus de actuele rvsprijs per kilo.

Oud ijzer inleverpunt voor bedrijf en particulier

Wil je jouw oud rvs inleveren? Bekijk dan hieronder onze locatie en openingstijden

Openingstijden Robben:

maandag7:30 — 17:00
dinsdag7:30 — 17:00
woensdag7:30 — 17:00
donderdag7:30 — 17:00
vrijdag7:30 — 17:00
zaterdag7:30 — 12:00
zondagGesloten

transparant

Hoe herken je rvs?

Wij zamelen oude metalen gescheiden in. Zo zorgen we voor ervoor dat iedere metaalsoort ook na recycling nog steeds over dezelfde eigenschappen beschikt.

Als jij je oud metaal bij ons inlevert, dan kunnen onze collega’s je precies vertellen om welke metaalsoort het gaat. Als je zelf wil beoordelen of je met rvs te maken hebt, let dan op de volgende eigenschappen:

  • Het product is vaak niet magnetisch, sommige rvs-soorten zijn licht magnetisch
  • De originele kleur is zilver, in onbewerkte vorm is dit zilver mat maar als het rvs geborsteld of gepolijst is dan kan het ook glanzend zijn
  • Het is maar heel beperkt gevoelig voor roest

Andere metaalsoorten

Heb je toch te maken met een andere metaalsoort? Je kunt bij ons terecht voor het inleveren van onder andere: