Het recyclen van lood

Lood is een zachte en buigzame metaalsoort. Vroeger werd lood regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld in waterleidingen. Het gebruik ervan is inmiddels afgenomen omdat er aanzienlijke gezondheidsrisico’s zijn als je (langdurig) in aanraking komt met het materiaal.

Voorbeelden van producten die van lood zijn gemaakt:

  • Accu’s
  • Pijpleidingen
  • Afwerking langs kozijnen of de dakgoot
  • Dakbedekking

Lood is het meest gerecyclede non-ferrometaal. Wel 95% van al het lood dat wordt afgedankt vindt zijn weg naar een metaalrecyclingbedrijf. Dit is heel belangrijk, zo zorgen we ervoor dat er niet nog meer lood wordt geproduceerd en in het milieu terecht komt. Oud lood komt bijvoorbeeld vrij bij het verbouwen van een oude woning en het vervangen van de leidingen.

In Nederland zijn we heel terughoudend in het gebruiken van lood. Gerecycled lood wordt soms nog gebruikt in de bouw.

Oud lood prijs

De prijs die je bij ons krijgt voor je oud lood is, net als bij andere metaalsoorten, afhankelijk van meerdere factoren:

  • De actuele oud lood prijs per kilo
  • Hoeveel kilo oud lood je inlevert

De actuele kiloprijs verandert dagelijks. Wij gebruiken de prijzen op de London Metal Exchange (LME) als leidraad. Omdat deze prijzen zo vaak veranderen hebben wij ervoor gekozen ze niet op onze site te plaatsen. We vinden het belangrijk jou goed voor te lichten en willen niet dat je uitgaat van een schrootprijs die niet actueel is.

De oplossing? Maak een foto van het lood wat je wil inleveren en stuur dit via WhatsApp naar 06 34209909. We vertellen je dan de actuele kiloprijs. Je kunt ons natuurlijk ook altijd bellen op 0515 245050 of bezoeken aan de Zadelmakersstraat 26 in Sneek.

Waarvan is de actuele kiloprijs afhankelijk?

De actuele kiloprijs is afhankelijk van vraag en aanbod op de markt. De vraag naar lood komt bijvoorbeeld van bedrijven die dit in de bouw toepassen. De vraag is afhankelijk van hoeveel er wordt gebouwd, maar ook van wet- en regelgeving. De vraag daalt als de overheid het gebruik aan banden legt vanwege de gezondheidsrisico’s. Het aanbod komt van de producenten van (gerecycled) lood. Hoeveel zij produceren hangt bijvoorbeeld af van de beschikbaarheid van de grondstoffen en de prijs die zij verwachten te krijgen. Hoeveel vraag en aanbod er is, bepaalt dus de actuele oud lood prijs per kilo.

Oud ijzer inleverpunt voor bedrijf en particulier

Wil je jouw lood inleveren? Bekijk dan hieronder onze locatie en openingstijden

Openingstijden Robben:

maandag7:30 — 17:00
dinsdag7:30 — 17:00
woensdag7:30 — 17:00
donderdag7:30 — 17:00
vrijdag7:30 — 17:00
zaterdag7:30 — 12:00
zondagGesloten

transparant

Hoe herken je lood?

Wij zamelen oude metalen gescheiden in. Zo zorgen we voor ervoor dat iedere metaalsoort ook na recycling nog steeds over dezelfde eigenschappen beschikt.

Als jij je oud metaal bij ons inlevert, dan kunnen onze collega’s je precies vertellen om welke metaalsoort het gaat. Als je zelf wil beoordelen of je met lood te maken hebt, let dan op de volgende eigenschappen:

  • Het product is niet magnetisch
  • Het heeft een donkergrijze kleur met een blauwe gloed
  • Het is zacht, makkelijk te buigen en je kunt het met de hand kneden
  • Er is meestal geen sprake van roestvorming

Andere metaalsoorten

Heb je toch te maken met een andere metaalsoort? Je kunt bij ons terecht voor het inleveren van onder andere: